Nemrégiben a Japánban megrendezett Sakura Borversenyen két Frittmann vörösbor is nagyszerű eredménnyel szerepelt. Ennek kapcsán ötlött fel bennünk néhány kérdés. Milyen a borfogyasztás kultúrája Japánban? Mely borokat fogyasztják gyakrabban, melyeket kevésbé? Igaz, hogy a Japánok nem bírják az alkoholt? Ezekre és más hasonló kérdésekre adunk választ bejegyzésünkben.

Japánban a borfogyasztás mennyisége a negyedik helyen áll az alkoholos italok között. Őt megelőzi a sör, a különféle likőrök, és Japán jellegzetes rizsbora, a szaké, de még így is előkelő szerepet tölt be a japán emberek életében, fogyasztási aránya egyre magasabbra nő az évek során.

Az egy főre jutó borfogyasztás azonban az európai arányokhoz képest még mindig alacsony. A Kaliforniai Bor Intézet adatai szerint egy japán ember egy évben átlagosan 2 liter bort fogyaszt el. Összehasonlításképpen: ez a szám például Franciaországban 46 liter körül mozog.

A japánok a vörösbort részesítik előnyben, fogyasztásuk 60%-át ez teszi ki, de a rosét és a fehérbort is egyre jobban szeretik, valamint a pezsgők és gyöngyözőborok is népszerűek. Korábban mindenekelőtt a gasztronómiában használtak bort, de több tényező miatt is egyre gyakrabban fogyasztják azt külön is.

Bor: az intelligencia jele

A legnyomósabb ok, hogy a borkultúra rendkívül sokat fejlődött az elmúlt 30 évben, komoly, igényes fogyasztóréteg alakult ki. A megerősödő, jómódú középosztály révén, Japánban ma már nagy a bor iránti kereslet és kifinomult ízlésvilággal rendelkeznek. Mindez annak köszönhető, hogy az ázsiai társadalmak a 20. században a nyugati trendeket követték, nyugati típusú fogyasztói rendszereket építettek fel, így a bor iránti kereslet is megnőtt.

Az ázsiai borkultúrák kialakulásával a borfogyasztás szokása társult egy kifinomult, intelligens, trendkövető személyiségképpel, amely a bor fogyasztóját jellemzi. Így a borfogyasztás és „borértés”, egyfajta státuszszimbólum lett.

Amire mi is kíváncsiak voltunk: a japánok tényleg rosszul bírják az alkoholt?  Aki már fogyasztott japán emberrel együtt alkoholos italt, az bizonyíthatja, hogy gyakran hamar fejükbe száll. Ennek magyarázata rendkívül egyszerű. Körülbelül minden második japán ember szervezetéből hiányzik az úgy nevezett aldehid-dehidrogenáz enzim, amely az alkohol lebontásáért felelős.

A tünetek közül néhány: mosolygás, elvörösödés, hirtelen álmosság, zavartság, szédülés vagy az angol nyelvű kommunikáció teljes kikapcsolása. Talán éppen ezért, a szigetországban hazánkhoz képest később, 21 éves korban, adják meg az alkoholfogyasztás lehetőségét.

További érdekességek

1. Japán nagy hangsúlyt fektet a hátrányos helyzetűek segítésére, az esélyegyenlőségre. Sok gyártó szeretné a gyengén látóknak megadni a lehetőséget, hogy észleljék, ha a doboz alkoholt tartalmaz, az alkoholos dobozos italok tetején Braille-írással tüntetik fel, hogy „OSAKE”, magyarul alkohol.

2. A 2011 márciusi hármas katasztrófa (földrengés, szökőár, fukushimai atomkatasztrófa) után sok japán azzal fejezte ki a szolidaritását a katasztrófában érintettekkel, hogy jelentősen csökkentette az alkoholfogyasztását. Ez a kezdeményezés olyannyira elterjedt, hogy a fogyasztási adatokon is jelentős csökkenést fedezhettünk fel abban az időszakban.

3. Japánban a női borvásárlói-réteg sokkal szélesebb, mint a férfiaké.

4. A Tokiótól kb. 90 kilométerre levő Yunessun fürdőben lehetőség van arra, hogy egy borral teljesen megtöltött medencében lubickoljunk. Egyébként a borfürdőn kívül van még kávés és zöld teás medence is.

+1. A 2016-ban Japánban megrendezett “SAKURA” Japan Women’s Wine Awards-on Frittmann Cabernet Sauvignon-Franc borunk aranyérmet, Frittmann Aurora Cuvée borunk ezüstérmet szerzett. A versenyen 3.543 bor szerepelt 35 különböző országból, ezért különösen büszkék vagyunk.

Források:

http://www.gtai.de/GTAI/Navigation/DE/Trade/Maerkte/suche,t=japaner-trinken-mehr-wein,did=796334.html

https://szie.hu//file/tti/archivum/Sumegi_Zsombor_ertekezes.pdf

http://sudy.co.hu/a-japanok-tenyleg-nem-birjak-az-alkoholt-2/

http://terebess.hu/keletkultinfo/lexikon/alkolhol.html 

http://www.origo.hu/utazas/hirek/20140924-belekostolhat-a-medence-boraba.html

http://r.gnavi.co.jp/a201700/

http://www.barifuri.com/tourcenter/jyouhou/07_alcohol.html

http://www.nydailynews.com/life-style/real-estate/tokyo-apartment-building-caters-wine-lovers-article-1.1472604

FRITTMANN BOROK SIKERE JAPÁNBANAz idén megrendezett “SAKURA” Japan Women’s Wine Awards-on Cabernet Sauvignon-Franc…

Posted by Frittmann Borászat on Thursday, March 24, 2016