A karácsonyi asztalon nagyon sok féle étel szerepel, a haltól a húsokon át, a desszertekig. Azonban fontos szem előtt tartani, hogy mindegyikhez más típusú bor dukál. A teljesség igényé nélkül összegyűjtöttük milyen ételekhez, milyen bort ajánlunk a kínálatunkból.

Halászlé

halszeged

A halaknál gyorsan rávághatnánk, hogy valami könnyű fehér, azonban érdemes figyelemebe vennünk a halászlé ízes, paprikás, fűszeres jegyeit, legyen az bajai vagy éppen szegedi. Ezeket a fűszeres paprikás jegyeket pedig a Kadarka egészíti ki a legtökéletesebben, hiszen maga a fajta is hasonló ízjegyekkel rendelkezik, így hát bátran ajánljuk az ünnepi halászlé mellé.

Kadarka FPVRántott hal

hal_nagy

Mivel a halat forró zsírban vagy olajban sütjük, tehát a zsírosabb elkészítési módba tartozik, így a karakteresebb és határozott savú fehérborokat ajánljuk hozzá, mint például a rajnai rizling vagy generosa.

Rajnai RizlingLazac

118460_lazac04-201510171334

A modern karácsonyi menük sztárja a könnyen elkészíthető, jól ízesíthető, sokak által kedvelt lazac. Ez nem is meglepő, hiszen a lazac az egyik legnépszerűbb hal a világon, s nem csak ízével hódít, hanem kifejezetten egészséges is.  Legkedveltebb a roston sült vagy grillezett lazac. A lazac önmagában, kevés fűszerrel is tökéletes, de ha van időnk, érdemes bepácolni a sütés előtt, s a pác ízeivel harmonizáló öntetet is készíthetünk a halhoz. A lazac mellé több fajta bort választhatunk a fűszerezéstől vagy a mártástól függően,  de egy palack rosé cuvéevel nem lőhetünk mellé.

Rosé cuvée

 

Székely vagy töltött káposzta

img_7443

Fűszeres, paprikás, kissé zsíros étel, ami karácsony környékén hagyományosan megjelenik az asztalokon. Savanykás ételeket savasabb borokkal egyeztessük össze. Ha olyan ételeket fogyasztunk, amelyekben a savanyú ízek hatása jobban érvényesül (savanyú káposzta), akkor a savanyú ízre való toleranciánk megnő, így a kemény és éles savú borokat lágyabbnak, kerekebbnek, kevésbé savasnak találjuk. Ezért bátran igyunk mellé egy savasabb ezerjót.EzerjóPulykasült

image

A pulyka nem a legkarakteresebb hús, lényegében a töltelék és fűszerezés adja meg az ízét. Készítsük bár egészben vagy a combját, mellét különszedve, a sütőben történő sütés miatt kialakuló finom pörczamatok meghálálják a testesebb, akár hordós érlelésű fehérborok társaságát. Egy karácsonyi pulykasült fehéret és vöröset is elbír, a fahordós generosától a kékfrankosig.

Generosa FPV

Karácsonyi kacsa

narancsos_nagy

A kacsa is az az étel, amihez az elkészítési módjától függően több féle bort is párosíthatunk.  A roséra sütött kacsamellhez, egy intenzív kékfrankos rosét is bátran fogyaszthatunk, ha pedig narancsos mártásokkal készítjük, akár könnyebb gyümölcsös fehérborokat is kínálhatunk mellé.  A sült kacsához pedig már egy Merlot válogatást is bátran felszolgálhatunk.

Merlot FPV

Bejglik

Bejgli-2012-szeletben_zps300dc459

A bejgli is sokféle lehet, szilvás, marcipános vagy gesztenyés vagy a két hagyományos fajta, a dióssal és a mákos. A borválasztásnál mindig fontos figyelembe vennünk a desszertünk édességét. A desszert mellé desszertbor jár, mint például egy késői szüretelésű cserszegi fűszeres, viszont nem minden esetben szükséges, hogy egy édes ízt megfejeljünk egy még édesebb borral, mivel ez egy kiadós karácsonyi vacsora után cukorsokkot okozhat.Késői szüret cserszegi fűszeresNe feledkezzünk meg az apperitifről sem!

Legtökéletesebb erre a célra egy jól behűtött palackos erjeztésű ezerjó pezsgő, de választhatunk helyette egy finom FriSeccó gyöngyözőbort is. Ha nem vágyunk buborékra, akkor a reduktív, illatosabb fajták közül az irsai olivér vagy a cserszegi fűszeres tökéletesen betölti ezt a szerepet.

Pezsgő

 

 

Vidám karácsonyi készülődést kívánunk!

karacsony logó-1

Forrás: www.origo.hu
Képek forrása: http://sokszinuvidek.24.hu
www.femina.hu
http://streetkitchen.hu
http://hvg.hu
www.femina.hu
http://www.mohakonyha.hu/
http://www.mindmegette.hu
http://www.orlandomagazine.com