A forralt bor a téli időszak egyik kedvelt itala, igazi karácsonyi hangulatot tud kölcsönözni a hideg estéknek. Nincs is jobb, mint otthon, betakarózva egy finom, meleg forralt bort szürcsölgetni vagy a karácsonyi vásárok hangulatos fényei között iszogatni.
Azonban sokakban merül fel a kérdés, hogy milyen a jó forralt bor? Mennyire legyen erős vagy éppen édes? Milyen fűszerek kerülhetnek bele? A legfontosabb szempont, hogy igyekezzünk megtalálni a saját szájízünk szerinti változatot, ne féljünk kísérletezni a fűszerekkel és ízekkel, de azért érdemes néhány szempontot szem előtt tartani:

1. A fűszereket a borral együtt is hevíthetjük, de akár egy külön edényben vízzel is elkészíthetjük a fűszereket és a gyümölcsöket, majd a borhoz adjuk. A legfontosabb, hogy nevével ellentétben a bort nem szabad felforralni, mert az alkohol forráspontja alacsonyabb, mint a vízé, így mire az ital felforr, az alkoholtartalom elpárolog, tehát 60-70 fokra ajánlatos felmelegíteni.

2. A forralt bor készítéséhez jó minőségű borra van szükség, nem feltétlen a legdrágább, prémium minőség, de tévhit, hogy épp erre való az olcsó, rossz minőségű ital. Hiszen ezt akárhogyan fűszerezzük a végeredmény nem fog sok örömet okozni. Ritkábban készül fehérborból forraltból, de megfelelő ízesítéssel abból is remek forró nedű készíthető. A vörösborokon belül a testesebb, akár robosztus, karcos vörösborokat tartják a legalkalmasabbnak erre.

Forraltbor2

Alapvető összetevők tehát a bor, méz vagy cukor, citrusfélék, valamint a fűszerek. Emellett hígítható vízzel, erősíthető más italokkal, jellemzően brandyvel. A gyümölcsök közül legfontosabb a narancshéj. Emellett sok recept használ citromhéjat, és az említett két gyümölcs levét. Nagyon fontos, hogy a citrusfélék fehér, keserű része ne kerüljön bele. A fűszerezési arányokat ízlés szerint változtathatjuk.

Tippek, receptek

A Mi kedvencünk:
1 üveg vörösbor
2 dl víz
3 evőkanál cukor
1 evőkanál szegfűszeg
1 teáskanál gyömbér
1 rúd fahéj
1 narancs héja és egy kicsi a léből
Fél citrom héja

forralt_bor_nagy1

Klasszikus
1 üveg száraz vörösbor
6 ek cukor
1 rúd fahéj
6 szem szegfűszeg
1 narancs héja.

Vörösborból, szerecsendióval, babérlevéllel és borssal
1 üveg vörösbor
2 dl brandy
2 dl víz
10 ek barnacukor
2 rúd fahéj
8 szem szegfűszeg
1 tk őrölt szerecsendió
1 babérlevél
3 szem bors
1 narancs héja
1 narancs leve

Vörös- vagy fehérborból, vaníliával, kardamommal, mazsolával és mandulával
1 üveg száraz vörös- vagy fehérbor
7 ek méz
1 rúd fahéj
4 szem szegfűszeg
1 vaníliarúd
4 kardamom tok
1 narancs héja
1/2 bögre mazsola
1/2 bögre héjatlan mandula.

Fehérborból, gyömbérrel és citrommal
1 üveg száraz fehérbor
7 ek méz
1 rúd fahéj
5 szem szegfűszeg
1 ek reszelt gyömbér
1 citrom héja
1 ek citromlé.

Forrás: femina.hu, hvg.hu, hobbikert.hu