Egy magyar honlapot böngészve értesültünk arról, hogy 2013-as cserszegi fűszeresünk idén áprilisban a Wall Street Journalben úgy került említésre, mint ami egyike a „Five of the Best Wines You’ve Never Heard Of” (Öt a világ legjobb borai közül, amikről még sosem hallottál). Will Lyons borszakíró a tavaszra ajánlott borról így kezdi a méltatást: „Tedd fel a kezedet, ha valaha is hallottál a cserszegi fűszeres fajtáról – na, ugye, én sem!” Lyons szerint a Frittmann cserszegi a Sauvignon Blanc nagyszerű alternatívája.
Habár néhány ezer palack cserszegit értékesítünk Nagy-Britanniában és Franciaországban, az amerikai piacon eddig nem voltunk aktívak.

Tulajdonképpen csodaszámba megy, hogy a Wall Street Journal egyáltalán belebotlott a cserszegi fűszeresünkbe. Valószínűleg nagy-britanniai kereskedőnk adott egy ismerősének néhány palack Frittmann-bort, és valahogy tőle juthatott el egy cserszegi Will Lyonshoz, aki első kortyra beleszeretett a Hungaricumba. Annak ellenére méltatta a bort, hogy nyilván ő is tudja: az Egyesült Államokban jelenleg lehetetlen beszerezni, amint ezt több méltatlankodó kommentelő is megjegyezte a Wall Street Journal honlapján.

Különösen örömtelivé teszi a hírt, hogy Frittmann János, a 2007-es Év bortermelője, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának alelnöke a cserszegi fűszeres fajta nagykövete. A híres magyar szőlészeti szakember, Bakonyi Károly még 1960-ban, Cserszegtomajon nemesítette az Irsai Olivér és a piros tramini keresztezéséből a cserszegi fűszerest. Mivel a fajta kiválóan tűri a téli hideget, és kiderült, ízletes, jellegzetes bor készíthető belőle, ezért a cserszegi hamar népszerű lett a hazai borászok között, ma már nagyjából 3500 hektáron foglalkoznak vele.

Bakonyi Károlynak nagyon megtetszett a Kunsági Borvidéken, Frittmann Jánosnál termett cserszegi, így rábízta a fajta versenyének a megszervezését, és kinevezte Frittmann Jánost a cserszegi fűszeres nagykövetének. A sokmilliós olvasottságú amerikai lap elismerése így nemcsak Frittmann Jánosé, hanem a magyar szőlőnemesítő szakmáé, Bakonyi Károlyé – és egy igazi hungarikumé is.

HATALMAS MEGTISZTELTETÉS! A világszerte ismert lap, a Wall Street Journal írt rólunk! 2013-as Cserszeginket a világ 5…

Posted by Frittmann Borászat on Wednesday, June 3, 2015