Ahogy napról napra egyre jobban melegszik a levegő hőmérséklete, egyre több szabadtéri programot tervezünk. Beindul a családi-baráti kirándulások, kerékpártúrák, piknikek és grillezések szezonja. Így napközben is jól esik egy frissítő ital. Minden borkedvelő tudja, hogy a legjobb szomjoltó italok közé tartozik a fröccs. Fröccsöt inni nem szégyen, de nem mindegy milyen borból készítjük és érdemes tisztában lenni az arányokkal is.

Miből igyuk a fröccsöt?
A legfontosabb, hogy kell hozzá egy jó minőségű bor. Sokan azt gondolják, hogy a rosszabb minőségű borokat érdemes hígítani szódával, de ez nem megoldás. A fröccsöt mindig a legfrissebb évjáratú, reduktív eljárással készült borokból kell elkészíteni!

DSC_0150

1. A friss, reduktív kevésbé illatos fehérborok a legalkalmasabbak a fröccs készítésére, mint például az Ezerjó vagy a generosa, bár ez utóbbi már illatosabb fajta, de még nem annyira muskotályos jellegű.
2. Illatos reduktív fehérbor: az illatos aromáiknak köszönhetően sokak kedvence az irsai olivér és a cserszegi fűszeres. Ezeket érdemesebb kevesebb szódával megbolondítani, hogy nem veszítse el a fajtajellegét. Aki rajong ezekért a borokért, az a belőlük készült fröccsöt is kedvelni fogja.
3. Természetesen nem maradhat el a rosé sem. Fontos, hogy a reduktív eljárással készült friss rosékat használjuk alapanyagként és érdemesebb a fanyarabb, savasabb típusok közül választani a fröccshöz.

Milyen borból nem érdemes fröccsöt készíteni?
1. fahordós érlelésű, testes borokból
2. édes borokat, mint például az aszú és a kései szüretelésű nagy vétek szódával felönteni
3. minerális borokból sem tanácsos, mert nem lesz harmóniában
Fröccs típusok a teljesség igénye nélkül:
Nagyfröccs: 2 dl bor + 1 dl szóda
Kisfröccs: 1 dl bor + 1 dl szóda
Hosszúlépés: 1 dl bor + 2 dl szóda
Háziúr: 4 dl bor + 1 dl szóda
Házmester: 3 dl bor + 2 dl szóda
Viceházmester: 2 dl bor + 3 dl szóda
Sport fröccs: 1 dl bor + 4 dl szóda
Krúdy fröccs: 9 dl bor + 1 dl szódavíz
Maflás: 5 dl bor + 5 dl szódavíz

Tipp:
Először mindig kóstold meg a bort tisztán!
Lehetőség szerint szódát használj és ne ásványvizet.
Aki, kevésbé kedveli a fröccsöt, az bátran próbálkozzon a gyöngyözőborokkal.

DSCN7860

Forrás: www.boroszportal.hu
http://spriccer.blogspot.hu