Adott egy magyar fiatalember, aki azt csinálta, amit szeret. Azt tanulta, ami igazán érdekli. Tudásával, tehetségével újat és maradandót akart létrehozni. S bár először nem volt sikeres, ma már Amerikában is méltatják azt, amit alkotott. Egy történet dr. Bakonyi Károlyról és a cserszegi fűszeresről.

1947-ben Bakonyi Károly elkezdett az Agrártudományi Egyetem cserszegtomaji kísérleti telepén szőlőnemesítéssel foglalkozni. Ekkor valószínűleg ő sem gondolta, hogy ezzel sok más borász életére is hatással lesz, sőt egy újabb hungarikumot köszönhetünk majd neki. Ugyanis 1960-ban kiválasztotta az irsai olivér és a piros tramini kombinációját, szintén Cserszegtomajon, így megszületett a cserszegi fűszeres.

A fajta azonban először nem aratott sikert, lassan terjedt, és kevesen telepítettek cserszegit. Ez több, mint húsz éven át így ment, s bár 1982-ben a fajtát államilag elismerték, a rohamos terjedés 1985-ben indult meg. Ez az év a többi termelőnek szerencsétlen volt, mert a téli fagyok megtizedelték a szőlőállományt, nem így a cserszegit termesztőknek – ugyanis ez a fajta korán érik, és kiemelkedő a fagytűrő tulajdonsága. Éppen ezért a többi termelő is elkezdte ezt az eddig mellőzött szőlőfajtát előnyben részesíteni.

A cserszegi egyre sikeresebb lett, olyannyira, hogy 1996-ban megrendezték az első cserszegi fűszeres fajtaversenyt. Ezt újabb sikerek követik: 1998-ban a Hilltop 1997-es cserszegi fűszeresből készült borát az év fehérborának választották.

Az Országos cserszegi fűszeres fajtaversenyt továbbra is megrendezte Bakonyi Károly. A verseny helyszínét 2009-ben Soltvadkertre helyezte, a Frittmann Borászat szervezésében. Bakonyi Károly ezzel együtt kinevezte Frittmann Jánost a cserszegi fűszeres nagykövetévé.

A fajta napjainkban is egyre több méltatást kap. A neves amerikai lap, a  Wall Street Journal is elismerően írt a Frittmann Borászat 2013-as cserszegijéről.

“Tedd fel a kezedet, ha valaha is hallottál a cserszegi fűszeres fajtáról – na, ugye, én sem! Aromás, illata friss, gyümölcsös, rebarbarára emlékeztető. A sauvignon blanc nagyszerű alternatívája.” – írja Will Lyons a cserszegiről az Öt a világ legjobb borai közül, amikről még sosem hallottál című cikkében.

Minek mondhatjuk tehát a cserszegi fűszerest? Több évtizedes munka eredményének, egy újabb hungarikumnak, amire büszkék lehetünk, s nem mellesleg egy nagyszerű fehérbornak, amit bátran ihatunk és ajánlhatunk egyaránt.