Összegyűjtöttük a legfinomabb húsvéti étel-bor párosításokat, amelyek a te asztalodról sem hiányozhatnak az ünnep idején.

lazackremes-toltott-tojas

Lazackrémes töltött tojás  –  Rosé cuvée 2016

6 db főtt tojás (nagyobb)

5 dkg füstölt lazac (apróra vágott)

5 db újhagyma (apróra vágott )Rosé cuvéeJÓ

5 dkg krémsajt (lágy)

1 ek tejföl

1 tk mustár

2 tk citromlé

só ízlés szerint

fűszerpaprika ízlés szerint

Elkészítés:

Főzzük meg keményre a tojásokat. Ha kihűltek, pucoljuk meg óvatosan. Hosszában vágjuk ketté őket, vegyük ki a sárgájukat és tegyük egy tálba. A tejfölt, a lazacot, a mustárt, a krémsajtot és a fűszereket keverjük el a sárgájával. Majd töltsük bele a fehérjékbe, majonézzel és petrezselyemmel díszíthetjük a tojásokat.

Forrás: nosalty.hu 

1748_7492_00n-201510170143

Húsvéti sonkatekercs – Irsai Olivér 2016

Hozzávalók:

10 szelet gépsonka

18 dkg   va

4 csapott evőkanál lisztIrsai Olivér

5 dkg reszelt ecetes torma

2 dl főzőtejszín

2 dl tej

20 dkg franciasaláta

fehérbors

Elkészítés:

A tormakrémes sonkatekercshez 8 dkg vajat megolvasztunk, beletesszük a lisztet, fehéredésig kevergetjük. A tűzről félrehúzva a hideg tejjel és tejszínnel csomómentesre keverjük, majd visszatéve a tűzre jól besűrítjük, végül a sóval és a fehérborssal ízesítjük. A maradék vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a kihűlt besamelt, valamint a reszelt tormát. Ha esetleg nem eléggé éreznénk a torma ízét, bátran tehetünk még hozzá. Robotgéppel krémesre kikavarjuk. A sonkaszeleteket megtöltjük a tormakrémmel, felgöngyöljük. A tormakrémből hagyjunk annyit, hogy a tekercsek végeire habzsákból rózsákat tudjunk nyomni. Franciasaláta alapra helyezzük, a tekercsek tetejét tetszés szerint díszítjük, végeikre tormakrém rózsákat teszünk.

Forrás: mindmegett.hu

 

Sajttekercs – Rajnai Rizling 2016

Hozzávalók:

30 dkg edami sajt

10 dkg vaj

30 dkg sonka

1 doboz sajtkrémRajnai Rizling

5 kemény tojás

petrezselyem

1 kisebb lila hagyma

mustár

fehér bors

Elkészítés:

A sajtot folpackba csomagolom, majd sütőzacskóba teszem és forrásba lévő vízben 25-30 percig főzöm. A tojásokat megfőzöm kettéválasztom. A sárgájához hozzákeverem a vajat, az apróra vágott lila hagymát, a mustárt, a sót és a borsot. A fehérjét apróra vágom és a sajtkrémbe forgatom az apróra vágott petrezselyemmel. Amikor a sajt teljesen megolvadt deszkára borítom és kinyújtom. A deszkát előtte meg lehet kenni olajjal, hogy könnyebben feljöjjön majd a sajt. Rákenem a tojásfehérjés sajtos krémet, majd egymásmellé fektetem a sonkát végül rákenem a tojássárgát is. Szorosan feltekerem és folpackba csomagolva a hűtőbe pihentetem minimum 4-5 órát.

Forrás: mindmegett.hu

sult_sonka

Húsvéti főtt sonka –  Fahordós ezerjó 2015

Hozzávalók:

1 db sárgarépa

1 db vöröshagyma

3 db babérlevélEzerjó fahordós FPV

feketebors

5 mag borókabogyó

2 dl fehérbor

1 db petrezselyem gyökér

1 kg nyers füstölt sonka

2 db zellerszál

Elkészítés:

Ha eléggé sós, szép parasztsonka darabot vásároltunk, akkor áztassuk be legalább 3-4 órára hideg vízbe. De hagyhatjuk benne akár egész éjszakára is, ha tudjuk, cseréljük ki párszor a vizet. Öntsük le a vizet róla és öntsük fel friss hideg vízzel. Tegyünk a vízbe egy félbevágott fokhagyma fejet, egy megpucolt és félbevágott vöröshagyma fejet. Pár darab babérlevelet, fekete borsot és borókabogyót. De akár tehetünk bele borecetet is, fehérbort, vagy leveszöldségeket is. Tegyük fel a legkisebb lángra és szép lassan melegítsük föl. Forrástól számítva főzzük 30-40 percet. A sonka formájától, méretétől, minőségétől függően a főzési idő változhat. Ezért főzés közben ellenőrizzük időnként a készültségét. Vegyük le a tűzről és a saját levében hagyjuk kihűlni. A kihűlt léből vegyük ki a sonkát, a levet zsírtalanítsuk le és szűrjük le. A sonkát tálaljuk tormával, majonézzel, mustárral, friss zöldségekkel és főtt tojással.

Forrás: www.receptmuhely.hu

 

Omlós báránysült – Kadarka 2015

Hozzávalók:

1,5 báránycombKadarka FPV

6 gerezd fokhagyma

3 ág friss rozmaring

1 citrom

olívaolaj

bors

Elkészítés:

A húst mosd meg alaposan, és egy papírtörlő segítségével töröld teljesen szárazra. Sóval és borssal dörzsöld be, és néhány helyen vágj nyílásokat rajta. Mindegyik nyílásba tegyél egy negyed fokhagymát és egy kis rozmaringágat, majd konyhai zsinórral kötözd át a húst. Helyezd bele az elkészült húst egy mélyhűtő tasakba, adj hozzá néhány evőkanál olívaolajat. A citromot vékonyan hámozd meg, vágd félbe, majd a héját és magát a gyümölcsöt is tedd a tasakba. Szórd bele a maradék fokhagymadarabokat, valamint a rozmaringágakat, zárd le a tasakot, és egy éjszakára tedd hűtőbe. A bepácolt bárányt helyezd egy tálba a zsírosabb oldalával felfelé, önts rá picit a pác levéből, fedd le alufóliával, majd 220 fokra előmelegített sütőbe csúsztasd be. Süsd nagyjából 20 percig, majd fordítsd meg, és a hőfokot is vedd le 170-180 fokra. Innentől kezdve körülbelül két-három órát süsd, egészen addig, míg a hús leválik a csontról. Ekkor vedd le a fóliát, pirítsd még 5-10 percet, ennél tovább semmiképpen, mert kiszárad a hús, és már tálalhatod is.

Forrás: femina.hu

 everydayme.hu

Húsvéti mandulás-mazsolás kalács – Cserszegi Fűszeres késői szüret 2013

Hozzávalók:

500 g finomliszt

2,5 dl tej

1 kk. + 60 g porcukorCserszegi fűszeres késői szüret

30 g élesztő

1 tasak (10 g) vaníliás cukor

1 csipet só

3 tojássárgája + a kenéshez

1/2 citrom reszelt héja

60 g vaj vagy margarin

szeletelt mandula és mazsola

Elkészítés:

A lisztet tálba szitáljuk. A tejet meglangyosítjuk, a felében elkeverjük az 1 kk. cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. A maradék tejhez adjuk a 60 gramm porcukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a 3 tojássárgáját és a citromhéjat. A felolvasztott, langyosra hűlt vajjal/margarinnal együtt a liszthez adjuk, majd a robotgép dagasztóspiráljával fényesre, illetve hólyagosra kidolgozzuk. Konyharuhával letakarjuk, a kétszeresére kelesztjük (kb. 30 perc). A tésztát átgyúrjuk, négy részre osztjuk. Minden adagot további három részre osztunk és egyforma rudakká sodrunk. Három-három rudat összefonunk, a kalácsot koszorúvá formázzuk, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Közepére vajjal körbekent tűzálló formákat vagy összegyűrt alufóliát teszünk, hogy sütés közben megtartsák a formájukat. A végeket jól összenyomjuk. A tepsin konyharuhával letakarva még 15 percig pihentetjük őket. A sütőt előmelegítjük 200 fokra (légkeveréssel 170 fokra), aljára beteszünk egy meleg vízzel kétujjnyira felöntött lábast/konzervdobozt, mert a kalács sütéséhez gőz szükséges. Megkenjük a kalácsokat tojássárgájával, megszórjuk mandulával, valamint mazsolával, és aranysárgára sütjük (kb. 20 perc). A tepsiben hagyjuk langyosra, majd rácsra rakosgatva teljesen kihűlni.

Forrás: www.everydayme.hu

Jó ünnepi készülődést kívánunk!

Borainkat megtaláljátok az alábbi üzletekben: http://frittmann.hu/boltok-listaja/