Itt az ősz és amik eddig oly nyugtatóak voltak, a meleg nyári esték, a strandolások és a pihentető hétköznapok, most hirtelen megszűnnek. Szeptembertől megkezdődtek a stresszes hétköznapok, és ahogy a falevelek hullanak majd le a fákról, úgy kezd el a mi életünk is stresszessé válni. Vizsgálatok kimutatták, hogy az ember ősszel sokkal idegesebb, mint nyáron, ugyanis kevés vitamin jut a szervezetébe, és ez visszatükröződik a kedélyállapotában, a betegségekben.

Mindezek azonban megelőzhetőek. Hogy mi a recept rá? Együnk sok szőlőt!

A szőlő sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Magas a káliumtartalma, ami egyébként vízhajtóként hat, de van benne gyümölcssav és szőlőcukor is. A szőlőmagnak pedig pozitív hatása van a vérnyomásra és a magas koleszterinszintre. A szőlő tisztítja a vért, serkenti a vérképzést, és a máj méregtelenítő tevékenységét. Jó hatással van az idegrendszerre.

Kékszőlő4927

Teljes értékű táplálék

Akár napokig fogyaszthatunk csak szőlőt és gabonaféléket (pl. barna kenyeret), hiszen szinte minden, a szervezet számára fontos tápanyag megtalálható bennük. A szőlő jó káliumforrás, és sokféle ásványi anyagot (vas, magnézium, réz, cink, szelén) és vitamint (az összes B-vitamint, valamint C-vitamint) is tartalmaz, bár a káliumon kívül a többi mikrotápanyagból csak kisebb mennyiséget. C-vitamin-tartalma például huszad része a kiviének.
A káliumnak köszönhetően jó vízhajtó, elősegíti az anyagcseretermékek kiürülését a veséken át, segít a vese- és hólyagkövesedés megszüntetésében. Tisztítja, méregteleníti a bélrendszert, fokozza az epeelválasztást és a bélmozgást, ugyanakkor a nagy mennyiségben elfogyasztott szőlő a vizelet savasságát is jelentősen csökkenti. A gyümölcs, de különösen a frissen préselt szőlőlé nemcsak az emésztést segíti, hanem hatékony idegerősítő, feszültségoldó és regeneráló táplálék is egyben. Azonban mint minden otthon préselt gyümölcslevet, a szőlő levét is mindig hígítsuk fel vízzel fele-fele arányban, mert e nélkül puffadást, hasmenést okozhat. Cukorbetegek, szoptatós anyák és bélhurutban szenvedők ne folytassanak szőlőkúrát!
A szőlő alacsony energiatartalma mellett (100gramm-ban 74 kcal) 80%-ban tartalmaz vizet és rosttartalma is említésre méltó, így minden fogyókúránál, tisztítókúránál használható. Cukortartalma viszont igen magas, bár ez könnyen felszívódó, természetes szőlőcukor, gyors segítségének különösen koncentrációt igénylő szellemi feladatok vagy nehéz fizikai munka esetén vehetjük hasznát.

Az egészség apró őrei
A gyümölcsben többfajta polifenol tálható, melyek gyulladásgátló hatásúak és fokozzák a szervezet ellenálló erejét – nem véletlen, hogy a szőlőt hagyományosan a lábadozó betegek “gyógyszerének” tartják.

Kanadai kutatók megállapították, hogy mind a szőlőszemek belsejéből, mind a héjából készült kivonat többféle vírust – köztük a gyermekbénulást okozó vírust és a herpeszvírust is igen erélyesen inaktiválta. Ez a tulajdonsága a polifenolok családjába tartozó tanninnak köszönhető, ami a vírus felszínéhez kötődve megakadályozza annak a sejtreceptorhoz való kapcsolódását, ezáltal a fertőzés kialakulását. A vörös szőlőben található polifenolok és tanninok azonban az arra érzékenyeknél migrént válthatnak ki.
A vörös szőlő apró magjaiból készült (bio)flavonoidtartalmú kivonat Európában az egyik leggyakoribb gyógyhatású készítmény.

Töppedt-ezerjó-8564

A szőlőmagkivonat többszörösen felülmúlja a C- vagy az E-vitamin antioxidáns hatását, szívbarát és rákellenes tulajdonságai miatt vált népszerűvé. Javítja az erek állapotát; csökkenti a szívinfarktus és a szélütés veszélyeit, erősíti a hajszálereket, fokozza a véráramlást. Antioxidánsként védenek a sejtek genetikai anyagát érő hatások ellen, amelyek a rák kialakulásában játszanak szerepet.

A gyümölcs termésén kívül felhasználják leveleit, hogy vajat, húst csomagoljanak bele, magjaiból pedig finom olajat préselnek. Gyakran áztatnak borba fűszer- és gyógynövényeket. Hajtásának nedve frissíti a szemet. Kevesen tudják, hogy a szőlőlé besűrítéséből lesz a törökméz.
A szépségápolásban is használhatjuk a szőlőlevet. Pár csepp citromlével, hintőporral és olajjal összekeverve frissítő arcpakolást nyerünk. Az éretlen szőlőfürt kipréselt leve fehéríti a bőrt, míg a szőlő metszésekor keletkezett nedvvel szeplőinket halványíthatjuk.

Szőlőmagolaj
A szőlő magjait kipréselve azokból igen finom, nagyon halvány, szinte semleges ízű olaj nyerhető. Ez az egészséges folyadék rendkívül gazdag többszörösen telített zsírsavakban. Főzésre is használható, de legízletesebb természetes állapotában például salátaöntetként alkalmazva. (Majonéz készítésére is kiváló.)
A könnyű olajat az aromaterápiában hordozóolajként használják. A bőr könnyen beissza, valamennyi bőrtípus ápolására kiváló (testápolóként és masszázsolajként is), enyhe összehúzó hatása erősíti és feszessé teszi a bőrt. Minden alapolajjal társítható, különösen frissítő illóolajok gyakori vivőanyaga.

Az ősz közeledtével érdemes jobban odafigyelni egészségünkre. A szervezetünknek szüksége van vitaminokra, a szőlő pedig erre tökéletesen alkalmas. Nem csak betegségeket gyógyíthatunk és előzhetünk meg vele, hanem még a kozmetikában is jól alkalmazható. Ne fosszuk meg magunkat ettől!

Forrás: http://www.noinetcafe.hu/

http://www.vital.hu/