Nagyanyáink taposták, mi már préselőgépet használunk. Nagyapáink szüreti mulatságokat rendeztek, mi már alig várjuk, hogy hazaérjünk egy jó meleg zuhanyra az egész napi munka után.

Néha mi is megdöbbenünk, mennyit változott a szüret az elmúlt egy évszázadban, s bár megvannak az előnyei annak, hogy fejlődött a technológia, néha nem árt feleleveníteni, hogyan is zajlott a “régi szép időkben” ez az időszak.

Most bemutatjuk nektek képekben, mi minden változott az évek során a szüretben.

Metszőolló/kés helyett szüretelőgép

Habár még ma is sokan szüretelnek hagyományosan, kézzel, egyre gyakrabban jelenik meg a gépi szüretelés, míg régen ez elképzelhetetlen volt. A gépi szüretelés azonban csak néhány fajtára korlátozódik, nálunk a mai napig 80-85%-ban kézzel szüretelünk. Ha már metszőolló: tudtál róla, hogy létezik elektromos változat is?

Szőlőtaposás helyett szőlő présgép

Sajnos a szoknyafelemelős-szőlőtaposós időszak lejárt. Pedig milyen jó volt érezni az összeroppanó szőlőszemeket a lábunk alatt! Bár azért 1-2 puttony szőlőt előfordul, hogy taposnak, de inkább csak a hagyományfelevenítés és a szórakozás céljából.

Prés

Présgép a Frittmann Borászatnál

Lovaskocsi helyett konténeres traktor

Milyen hangulatos lehetett lovaskocsin, szőlővel felpakolva körbejárni a városban! Bár manapság azért meglehetősen sok idő lenne többtonnányi szállítmányt ilyen módon szállítani.

Traktor

Népviselet helyett kényelmes nadrágok

Habár magán a szüreten természetesen nem a legszebb ruhájukat viselték az asszonyok, a hozzá kapcsolódó ünnepségeken, lakmározásokon bizony jellemző volt a rakott szoknyák, hímzett ruhák viselete. Manapság persze más idők járnak: belebújunk a legkényelmesebb melegítőnkbe/mackónadrágunkba, és már mehet is a munka.

22400854_xl

Szüret utáni program: hagyományos ünnepségek helyett egy forró fürdő

Míg egy évszázaddal ezelőtt a szüret után fix program volt a felvonulás, az esti táncmulatság, vagy a borkirály-választás, ma alig várjuk, hogy hazaérjünk az egész napos munka után, és vegyünk egy forró fürdőt. Persze miután rendbe szedtük magunkat, mi sem utasítunk vissza egy jó kis borozgatást a barátokkal.

Te mikor jártál szüreten utoljára? Mesélj el nekünk egy szüreti történetet a Facebook-bejegyzés alatt!